Aflată într-o dispoziție fantastică de joc, Iga Swiatek nu i-a oferit Soranei Cîrstea mari speranțe în meciul din turul al treilea de la WTA Madrid. Lidera mondială s-a impus, scor 6-1, 6-1, la capătul unui meci de o oră și 18 minute.

Sorana CirsteaFoto: Michael Weber IMAGEPOWER / imago sportfotodienst / Profimedia

>> Surpriză mare la ATP Madrid: Unul dintre marii favoriți, învins de locul 118 mondial

Sorana nu a prins deloc o zi bună cu serviciul, iar contra uneia dintre cele mai bune jucătoare de la retur acest lucru poate fi decisiv. Statistica spune că jucătoarea noastră a câștigat doar 42% din punctele jucate de la lansare, procentaj care nu poate aduce victoria.

Iga a fost pe tot terenul: „a patinat” fantastic, a returnat aproape tot, a obligat-o pe Cîrstea să trimită constant o minge în plus și a fost agresivă de la retur.

Diferența consemnată la finalul partidei (6-1, 6-1) este un pic cam aspră pentru ceea ce s-a jucat în Caja Magica, dar adevărul este că Iga a jucat mult mai bine în momentele importante.

  • Scorul consemnat sâmbătă este identic cu cel de la Doha, de la începutul anului, atunci când se desfășurase ultimul meci dintre dintre Sorana și Iga.
  • Poloneza o conduce acum pe Cîrstea cu 4-0 în duelurile directe.
  • Pentru parcursul de la WTA Madrid, Sorana și-a asigurat un cec în valoare de 51.665 de euro și 65 de puncte în clasamentul mondial de simplu.
  • În ierarhia WTA Live, Sorana Cîrstea se află pe 32, în coborâre de două poziții.
  • România mai are o singură reprezentantă pe tabloul de simplu de la Madrid: Jaqueline Cristian (o va înfrunta pe Danielle Collins (15 WTA), una dintre cele mai în formă jucătoare ale momentului din circuitul mondial).

Iga Swiatek vs Sorana Cîrstea, scor 6-1, 6-1: Desfășurarea partidei din turul trei de la WTA Madrid

1:6 Iga nu slăbește deloc ritmul: lovește mingea din urcare, iar Sorana este într-o defensivă continuă în aceste momente. Sunt trei mingi de meci pentru lidera WTA (40-0). Swiatek profită de prima minge de meci: 6-1 pentru poloneză, victorie conturată după o oră și 18 minute.

1:5 Sorana servește ceva mai bine la primele puncte din acest game, dar de la 30-0 Iga anulează avantajul adversarei cu ajutorul forehandului. Trimisă dintr-un colț în altul de Cîrstea, Swiatek se apără la limită, iar apoi o pasează în lungul liniei cu backhandul pe jucătoarea noastră. La finalul punctului, poloneza strânge pumnul.

Din păcate, de la 0-30 Iga a câștigat toate punctele, iar acum urmează să servească pentru a câștiga partida.

1:4 Unul dintre cele mai intense raliuri îi revine polonezei: atacată în mai multe rânduri pe partea de backhand, Iga a făcut incredibil tranziția din defensivă în ofensivă pe prima minge mai scurtă a Soranei. Este genul acela de meci în care Swiatek pare aproape imposibil de învins.

Sorana trimite decisiv cu un rever în cross scurt, iar imaginile cu fanii români aplaudând-o se văd pe tabelă. Retur direct câștigător al sportivei noastre, egalitate la 40, de la 40-15 pentru Iga.

Sorana anulează o minge de 4-1 după un duel aprig de forehand: a stat foarte bine pe picioare și a trimis cu multă forță. Iga servește excelent, iar apoi cu ajutorul unui contre-pied o destabilizează pe Cîrstea. Sorana nu renunță și egalează încă o dată: cel mai lung game de până acum.

Cîrstea atacă pe partea mai înaltă a fileului, dar forehandul său rămâne în plasă. Se face până la urmă 4-1 pentru Swiatek. Poloneza a scăpat dintr-un game echilibrat, care ar fi putut aduce un plus la nivel moral pentru Cîrstea dacă l-ar fi câștigat...

1:3 Iga stă cât mai aproape de baseline la retur, încearcă să preia inițiativa cu fiecare ocazie. După ce deschide terenul în cross, Swiatek închide elegant punctul cu o dreaptă inside-in. Speculează fiecare lovitură mai moale a Soranei. Vine mai apoi și o dublă greșeală a Soranei, iar Albert Costa îi transmite să joace pe cât posibil mai mult cu primul serviciu.

Din păcate, primul serviciu se oprește des în fileu sau în afara terenului. În aceste condiții, Iga găsește (neincomodată fiind) colțul terenului cu un rever de clasă: break al polonezei, lidera WTA se desprinde la 3-1 în setul al doilea.

1:2 Iga ajunge cu lejeritate la o scurtă, iar apoi o pasează pe Sorana în cross cu ajutorul reverului. Poloneza se deplasează fantastic. O filmare de la nivelul terenului ne ajută să vedem și mai bine cât de mult sare mingea după ce Swiatek o biciuiește cu mult efect de pe partea de forehand.

Venită în careul de serviciu, Iga ratează inexplicabil un forehand inside-in: jumătate de teren era liber. Nu i-au ieșit pașii și nu a mai putut ajusta execuția doar din încheietură. Un game echilibrat îi revine în cele din urmă liderei WTA, Sorana a fost mult mai aproape de adversara sa.

1:1 Iga rotește fantastic mingea din încheietură, iar topspinul o jenează pe Sorana. Din păcate, punctul îi revine adversarei. Cîrstea strănută înainte de un serviciu și provoacă zâmbete în tribune. Jucătoarea noastră reușește o premieră în acest meci: a câștigat primul game de la lansare: este 1-1.

0:1 Sorana comentează către loja sa după un nou punct pierdut, pare să-și piardă un pic răbdarea în fața unei adversare care joacă parcă pe Playstation. Swiatek își câștigă gameul de serviciu, ea trece în avantaj și în setul al doilea. Urmează un game foarte important, unul de moral pentru Sorana.

1:6 Sorana strânge pumnul după un forehand câștigător: este nevoie însă de mult mai multe astfel de lovituri pentru a-i zdruncina adversarei din încrederea fantastică pe care o arată acum. Swiatek domină și cu ajutorul backhandului: găsește lungime în cross, iar Cîrstea până la urmă cedează schimburile. Minge de set este ratată de poloneză după ce a pus prea mult forță într-un forehand inside-in.

Atacată pe partea de rever, Sori încearcă să trimită în lungul liniei, dar mingea rămâne în plasă. A doua șansă de set pentru lidera WTA. Sorana stă prea departe de minge pe o dreaptă, trimite în fileu, iar Iga ajunge să aibă a treia minge de set. După 40 de minute, primul set se încheie: 6-1 pentru Swiatek.

1:5 Iga deschide foarte bine terenul cu o dreaptă inside-out, iar apoi vine la fileu și închide punctul cu un smash. O primă eroare din partea polonezei cu dreapta, de pe mediană. Sunt însă „rara avis” astfel de erori până acum. Sorana lovește și mai tare, iar Swiatek are acum de apărat două mingi de break (15-40). După un retur agresiv în picioarele adversarei, Cîrstea câștigă gameul (primul al său) și evită bagelul.

0:5 Sorana cere o reluare oficială, dar mingea este toată în teren. Din păcate, jocul curge într-o singură direcție, iar Albert Costa îi cere elevei sale să varieze. Cîrstea face o dublă greșeală, sunt trei mingi de triplu break (0-40). Sorana trimite o lovitură câștigătoare, iar publicul de pe arena Manolo Santana o încurajează. Presiunea pusă de Sorana dă roade: ea revine de la 0-40 și egalează situația în acest game. Iga răspunde cu un retur câștigător: încă o minge de 5-0.

Formidabil cât topspin pune Iga în loviturile de forehand: mingea sare mult și o incomodează în multe situații pe Cîrstea. După 28 de minute, Swiatek conduce cu 5-0. Paradoxal, Sorana nu a jucat rău (deși tabela ar spune altceva), însă pur și simplu Iga este peste tot...

0:4 Iga se apără fantastic: returnează din extensie, în timp ce alunecă, de peste tot. Îi este atât de greu Soranei să facă un punct. Swiatek „patinează” foarte bine pe zgură, deplasarea pe lateral este una dintre armele sale importante. Poloneza confirmă și al doilea break, lidera WTA se desprinde la 4-0 în primul set.

0:3 Sorana face modificări tactice din mers: face pasul la fileu, dar Iga găsește mai mereu câte o soluție salvatoare: mai devreme, a găsit foarte bine un lob. Forehandul polonezei este deja la un nivel foarte ridicat. Cîrstea se lasă cu și mai multă forță pe o dreaptă plată, iar punctul îi revine. Este nevoie de multă precizie și forță pentru a-i face un punct liderei WTA. Se face 3-0 pentru poloneză, cu două breakuri. Este fix începutul de meci la care spera Swiatek.

0:2 Cele două jucătoare au stiluri asemănătoare și încearcă să preia inițiativa. Iga și Sorana sunt sportive de atac. Cel puțin până la acest moment, poloneza deschide mai bine unghiurile cu forehandul. În plus, pe zgură își face cel mai bine efectul și al său topspin agresiv. Iga nu are neapărat probleme în gameul de serviciu, iar în dreptul Soranei apar primele vociferări.

Reamintim că în loja Soranei se află antrenorul Albert Costa, fost câștigător de Grand Slam: la Roland Garros, în 2002.

0:1 A început partida cu Sorana la serviciu. Primul raliu este unul lung și intens și îi revine sportivei noastre. S-a trecut peste faza tatonărilor: se lovește puternic, aspru, iar Cîrstea ajunge să aibă două mingi de game (40-15). Lidera mondială dă drumul brațului și trimite un forehand exploziv în cross. Se ajunge la 40 egal, poloneza apasă mult cu dreapta, iar defensiva Soranei nu mai poate interveni. Gameul se prelungește, iar Kader Nouni (arbitrul de scaun) vorbește în stilu-i consacrat: rar și dă senzația de plictiseală. După ce a salvat mingi de game, Iga a lovit decisiv la prima șansă de break.

Meciul are loc pe stadionul Manolo Santana, cea mai mare arenă din complexul de la Caja Magica.

Reamintim că de-a lungul timpului Sorana și Iga s-au intersectat de trei ori în circuitul mondial, iar de fiecare dată a avut câștig de cauză sportiva din Polonia.

2022 Australian Open: 5-7, 6-3, 6-3 pentru Swiatek

2023 Indian Wells: 6-2, 6-3 pentru Swiatek

2024 Doha: 6-1, 6-1 pentru Swiatek

Cap de serie 27 la Madrid, Cîrstea a avut liber în runda inaugurală, iar în turul al doilea a trecut de filipineza Alexandra Eala (170 WTA), scor 6-3, 6-7(6), 6-4.

Mutua Madrid Open este un turneu din categoria WTA 1000 ce se desfășoară în perioada 22 aprilie - 5 mai. Se joacă pe zgură, iar campioana en-titre este Aryna Sabalenka. Turneul este dotat cu premii totale în valoare de €7,877,020.