​Consiliul Concurenței a anunțat luni că a declanșat o investigație privind un posibil abuz de poziție dominantă din partea Sony pe piața de distribuție a jocurilor video pentru console PlayStation.

Playstation SonyFoto: Joeri Mostmans / Dreamstime.com

Autoritatea din România spune că investighează o posibilă încălcare a regulilor de concurență de către Sony Interactive Entertainment Europe Limited și subsidiarele sale, Sony Interactive Entertainment Network Europe Limited și Sony Interactive Entertainment Direct Europe Limited – denumite împreună Sony – pe piața de distribuție a jocurilor video pentru console PlayStation.

Ce suspectează Consiliul Concurenței

  • „Autoritatea de concurență are indicii că Sony ar fi abuzat de poziția sa dominantă pe piața consolelor de jocuri video atât prin vânzarea online a jocurilor video compatibile cu consolele PlayStation, exclusiv, prin intermediul platformei PlayStation Store, cât și prin interzicerea comercializării codurilor de activare pentru jocuri video compatibile cu consolele PlayStation de către distribuitorii concurenți.
  • Prin aceste practici, s-ar fi redus opțiunile de achiziție a jocurilor video compatibile PlayStation, ceea ce ar fi dus la creșterea prețurilor pentru jocurile video pentru acest tip de console. Un alt afect al acestor practici îl reprezintă și descurajarea studiourilor din România de a dezvolta jocuri video compatibile cu PlayStation.”, susține Consiliul Concurenței.

Câte studiouri de dezvoltare jocuri video ar fi afectate: În România sunt 1,3 milioane de utilizatori de jocuri video pe console

Potriviti autorității de concurență, consolele marca PlayStation ale Sony sunt preferate de jucătorii români, potrivit informațiilor publice, în România existând aproximativ 1,3 milioane de utilizatori de jocuri video pe console și 127 de studiouri de dezvoltare a jocurilor video care ar fi afectate de această posibilă practică anticoncurențială a Sony.

În cadrul acestei investigații, Consiliul Concurenței a efectuat inspecții la sediile Sony din Europa pentru a strânge informații și probe.

Inspecţiile sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate. Efectuarea acestora nu reprezintă o antepronunțare în ceea ce privește vinovăția companiilor.

Sursa foto: Joeri Mostmans / Dreamstime.com