Ministerul Apărării din Taiwan a declarat sâmbătă că a detectat 22 de avioane chineze în jurul insulei în mai puțin de trei ore, potrivit AFP.

Exercitii militare chineze in jurul TaiwanuluiFoto: Ng Han Guan / AP - The Associated Press / Profimedia

„Am detectat activitățile a 22 de avioane PLA (armata chineză) (...) începând cu ora 09:30 (01:30 GMT)”, a precizat ministerul într-un comunicat emis sâmbătă la ora 12:10.

„Douăsprezece avioane au trecut linia mediană și au intrat în zona de identificare a apărării aeriene din nordul și centrul Taiwanului”, a adăugat acesta, precizând că avioanele de luptă și dronele s-au alăturat navelor marinei chineze într-o „patrulă de luptă comună”.

Aceste acțiuni au loc cu mai puțin de o lună înainte de învestirea, la 20 mai, a noului președinte taiwanez, Lai Ching-te, pe care China îl consideră un separatist periculos.

Linia mediană taie în două strâmtoarea Taiwan, un culoar maritim îngust de 180 de kilometri care separă insula de China continentală.

Beijingul, care nu recunoaște această linie, revendică Taiwanul ca parte a teritoriului său și nu a renunțat niciodată la utilizarea forței pentru a aduce insula sub controlul său.

Sub administrația președintelui taiwanez Tsai Ing-wen, tensiunile dintre Beijing și Taipei au crescut, deoarece aceasta și guvernul său resping orice pretenție chineză asupra insulei.

Adjunctul său, vicepreședintele Lai, a câștigat alegerile prezidențiale din ianuarie, în ciuda avertismentelor din partea Beijingului că acesta va provoca „război și declin” în Taiwan.

Demonstrația de forță militară de sâmbătă are loc în contextul în care SUA și Filipine desfășoară exerciții militare comune, în special în apropierea unor potențiale puncte fierbinți din Marea Chinei de Sud și din insula Taiwan.

Exercițiile comune includ o preluare simulată a unor insule ocupate de inamici în zonele din fața Taiwanului.

Beijingul revendică aproape întreaga Mare a Chinei de Sud, în ciuda unei hotărâri internaționale care a stabilit că nu există un temei juridic pentru această revendicare.

Confruntările recente dintre navele chineze și filipineze au reaprins temerile privind un conflict mai amplu. Ministerul chinez de Externe a acuzat Statele Unite că „alimentează flacăra unei confruntări militare”.