Start-up-ul francez Jimmy a depus luni la guvern prima cerere de autorizare în Franța pentru un mini-reactor nuclear destinat să fie conectat direct la centralele electrice, un pas care deschide calea unui proces de examinare de către Autoritatea franceză pentru securitate nucleară (ASN), potrivit AFP.

Machetă de reactor modular de mici dimensiuni (SMR)Foto: MARIO FOURMY / Sipa Press / Profimedia

În cazul în care cererea va trece cu succes toate etapele de examinare și autorizare, mini-reactorul de 10 megawați (MW) va putea fi conectat direct la complexul industrial al grupului de zahăr Cristal Union/Cristanol de la Bazancourt (estul Franței), care produce alcool și bioetanol.

Reactorul este un fel de cazan cu combustibil nuclear destinat să furnizeze căldură (abur) pentru industrie „înlocuind arzătoarele cu gaz”, care emit gaze cu efect de seră în atmosferă, a explicat într-un comunicat de presă compania, înființată în 2020.

„Generatoarele concepute de Jimmy, care au o durată de viață de 20 de ani, fac parte dintr-un mix energetic care completează reactoarele nucleare de mare putere și sursele de energie regenerabilă”, care furnizează în prezent electricitate fără emisii de carbon, a adăugat aceasta.

„Propunem un generator care poate fi adaptat la orice obiectiv industrial care consumă abur pentru a-l transforma într-o sursă de căldură mai ieftină decât gazul și fără emisii de carbon”, a declarat pentru AFP Antoine Guyot, cofondator al companiei.

Tehnologia sa bine-cunoscută se bazează pe reactoare de înaltă temperatură răcite cu heliu. „Principiul nostru a fost să luăm toate tehnologiile dovedite în reactoare viabile la nivel industrial și să le aplicăm la scară mică”, subliniază Guyot.

Citește și: